Last van:
- Angsten en paniekaanvallen?
- Depressie en burn-out?
- Weinig zelfvertrouwen?
- Doorstaan van een heftige gebeurtenis?
- Terugkerende emoties, dwanggedachten en beelden?
Dan kan EMDR iets voor u zijn!
Wat is EMDR
EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”.
Letterlijk vertaald betekent dit: “door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken”.
Iedere nare gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft, wordt traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, terugkerende levendige beelden en fysieke reacties hierop. Dit is als het ware een software programma in het brein wat te actief is. Deze herinneringen kunnen als een breinprogramma door andere gebeurtenissen worden geactiveerd die lijken op de traumatische gebeurtenis. Maar het kan ook spontaan telkens opkomen. Je hebt er last van. Door deze techniek neemt de intensiteit van dit programma af.
Hoe werkt EMDR
EMDR heeft wetenschappelijk bewezen bij traumatische ervaringen nuttig te zijn. Een verklaring ervan is dat door het naar boven halen van de lading van een nare gebeurtenis, in combinatie met het links en rechts stimuleren van de hersenen, het eigen verwerkingssysteem op gang komt.
U krijgt na de intake, waarin wordt uitgelegd en doorgenomen hoe het werkt, een koptelefoon op en tappers ( soort trillers) in uw handen. We gaan aan het werk en terwijl u dat beeld of gedachte of emotie welke u dwars zit voor u haalt mag u de vinger volgen en zich richten op de stimuli. U zult merken hoe het brein voor u aan het werk gaat en de lading steeds milder wordt.
Na afloop kan u zich moe voelen, of juist heel energiek en ontspannen. Indien het brein vol is met beelden en programma’s waar u last van heeft is het vaak nodig een aantal keren dit te herhalen. Het is een mooie manier om het brein weer tot rust te laten komen. Het zorgt ervoor dat de lading, de spanning die gekoppeld is aan de nare ervaring.
Het effect van EMDR
De therapie zal ervoor zorgen dat de spanning, de psychische lading, die gekoppeld is aan de nare ervaring vermindert en vaak zelfs helemaal verdwijnt. Dat maakt het daarom makkelijker aan de oude ervaring terug te denken zonder weer in de oude emotie terug te vallen. Vaak hoor ik van klanten dat de herinneringen vervagen, en uiteindelijk zelfs helemaal naar de achtergrond verdwijnen. Vaak gebeurt het dat er tijdens de EMDR sessie nieuwe inzichten ontstaan waardoor er anders gekeken wordt naar de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis. Het kan ook zijn dat er juist meer spanning ontstaat, daarom wordt de EMDR soms afgewisseld met “ïnterwaves”, om het brein op een goede manier te blijven begeleiden zodat er een nieuw evenwicht ontstaat. De behandeling geschied dan ook volgens een strikt protocol dat gehandhaafd wordt.